Suomalaiset sotamuseot sisustusinspiraation lähteinä

Suomalainen sotahistoria ja maanpuolustus yleensäkin ovat monelle lähellä sydäntä. Maassa on käyty vuosisatojen saatossa lukuisia sotia nuijasodasta talvisotaan, joilla kaikilla on ollut kauaskantoiset seuraukset ja joista puhutaan vielä tänäkin päivänä. Mikäli sodat ja maanpuolustus kiinnostavat, pääsee niihin parhaiten tutustumaan erilaisissa sotamuseoissa, jotka raottavat sota-ajan tapahtumia ja tunnelmaa eri ajankohtina. Tyypillisesti suomalaiset sotamuseot sisältävät runsaasti sota-ajan esineitä ja tarvikkeita, mutta myös valokuvat ja erilaiset julisteet ovat tehokas keino kertoa kävijöille siitä, millaista sodankäynti ja sota-aika on ollut.

Sotamuseoiden julisteet sopivat myös moneen kotiin

Sodissa erilaisilla julisteilla on ollut kautta aikain suuri merkitys. Ensimmäisenä monella nousevat mieleen erilaiset propagandan sanomaa hehkuttavat julisteet, joissa korostetaan kansallishenkeä tai esimerkiksi jotakuta johtohahmoa. Usein sotaa käsittelevät julisteet herättävät tunteita. Aina kyseessä ei kuitenkaan tarvitse olla räikeä propagandajuliste, vaan sotaan liittyviä julisteita on monenlaisia muitakin. Monet julisteet soveltuvat loistavasti seinätaiteeksi puhtaasti ulkonäkönsä puolesta.

Toisinaan jokin juliste voi hyvin sopia myös aivan tavalliseen kotiin persoonalliseksi sisustuselementiksi, etenkin jos julisteen sanoma puhuttelee tai jos se on esimerkiksi toteutettu esteettisesti hyvin. Jokainen löytänee sotajulisteiden joukosta omaa silmää miellyttäviä vaihtoehtoja, sillä julisteet voivat olla tyyliltään esimerkiksi hyvinkin minimalistisia ja yksinkertaisia, kirkkain värein painettuja huomiota herättäviä iskulauseita tai symboleita tai vaikkapa koskettavia ja herkkiä vesivärimaalattuja kuvauksia sodan hetkistä aina sota-ajan rakkaustarinoita myöten.

Käynti sotamuseossa voi olla opettavainen ja inspiroiva elämys

Tavallisin syy suunnata sotamuseoon on halu oppia lisää jostain sodasta ja tutustua Suomen sotahistoriaan yleisellä tasolla. Sotamuseo voi tarjota kuitenkin tarjota paljon muutakin. Mikäli käsillä on kodin sisustusprojekti ja kaipaa kotiinsa vaikkapa julisteita seinille ripustettaviksi, saattaa näin ollen yllättävänä inspiraation lähteenä toimia sotamuseo. Jokin klassinen sodanaikainen tai sotaa kuvaava taideteos on hyvinkin voitu painaa myös julisteeksi, jolloin sen voi hankkia myös omalle seinälleen.

Joistain sotamuseoista löytyy myös erillinen museokauppa, josta voi halutessaan ostaa museoon liittyviä muistoesineitä tai joissain tapauksissa juurikin julisteita. Mikäli museoon tutustuu internetissä virtuaalikierroksen merkeissä tai jos paikan päältä ei löydy itselle mieluista julistetta, hoitunee julisteiden hankkiminen kaikkein helpoiten netistä tilaamalla, jolloin valinnanvaraakin on huomattavasti enemmän.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock