Raatteentien sotamuseo – näin rahoitat vierailun

Jokainen historiasta ja erityisesti Suomen sotahistoriasta kiinnostunut tuntee taatusti Raatteentien taistelut. Raatteentie sijaitsee Suomussalmella, jossa suomalaiset onnistuivat talvisodan melskeessä pysäyttämään venäläiset. Tuo taistelu lienee yksi menestyksekkäimmistä tarinoista koko suomalaisen sodankäynnin historiassa. Onneksi suomalaiset pääsevät tutustumaan sotahistoriaan ja Suomussalmella käytyihin taisteluihin yhä tänä päivänä. Se onnistuu vierailemalla Raatteentien sotamuseossa. Tarkemmin Talvisotamuseona tunnettu museo sijaitsee Raatteen Portissa.

Raatteen Portti ja sen ympäristö itsessään on jo hyvin vaikuttava alue. Siellä voi tuntea edelleen sodan kauhut ja halun puolustaa omaa isänmaataan. Sotamuistomerkkejä on siellä täällä, joten katseltavaa riittää myös museon ulkopuolella. Suomussalmelle kannattaakin suunnata vaikka pidemmäksi aikaa, sillä siellä riittää nähtävää. Jos rahatilanne ei anna periksi viipyä pitempään, voi olemassa olevat lainat kilpailuttaa ja säästää siten rahaa. Esimerkiksi Samblan kautta lainojen yhdistäminen on helppoa, vaivatonta ja maksutonta. Netistä saakin kätevästi lainaa myös matkailuun, jota museoissa käyminen edustaa. Samalla kerralla voi kiertää muitakin Suomen sotamuseoita ja muistomerkkejä, joita löytyy useilta eri paikkakunnilta.

Talvisotamuseo pureutuu myös Suomussalmen siviilien elämään

Talvisota oli valtavan kova paikka myös siviileille. Kun venäläisten joukot alkoivat lähestyä Suomussalmea, siviilit joutuivat jättämään kotinsa ja lähtemään evakkoon. Kukaan heistä ei voinut tietää, kuinka taisteluissa kävisi ja voisiko kotiin enää koskaan palata. Talvisotamuseossa pääseekin tutustumaan siihen, millainen Suomussalmi oli ennen sotaa. Myös evakkojen matkaa pääsee seuraamaan valokuvien ja tavaroiden kautta.

Varsinaisen talvisodan osalta museo haluaa tuoda esille muun muassa sitä, kuinka taisteluiden aikainen kylmyys vaikutti taisteluihin. Suomussalmella oli taisteluiden käymisen aikoihin jopa ennätyskovat pakkaset, mikä tietenkin vaikutti omalta osaltaan Venäjän taisteluvalmiuteen. Onkin veikkailtu, että kylmyys oli yksi syy siihen, miksi suomalaiset menestyivät niin loistavalla tavalla. Koko näyttelyn voi kiertää joko itsenäisesti tai oppaan avustuksella. Opas tulee kuitenkin tilata etukäteen, sillä sellaista ei välttämättä aina ole saatavilla paikan päällä. Opas osaa kertoa enemmän talvisodasta ja kaikesta siihen liittyvästä, joten pieni lisämaksu oppaasta kannattaa pistää harkintaan. Talvisotamuseossa näytetään myös dokumentti talvisodasta. Se esitetään suomeksi ja tekstitetään monella muullakin kielellä. Dokumentti on loistava tapa päästä entistä lähemmäs sotaa ja nähdä oikeita valokuvia talvisodan taisteluiden ajalta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock