Sota-ajan rakkaustarinoita

Harvoin kahden ihmisen välinen rakkaus on yksioikoista, mutta joskus historian tapahtumat lisäävät siihen vielä omat vaikeutensa. Sota heittelee ihmisiä mielensä mukaan, eikä tavallisella ihmisellä ole juuri muuta mahdollisuutta kuin sopeutua. Tämä ei kuitenkaan tee ihmisestä vähemmän inhimillistä, vaan rakkauden liekit leiskuvat olosuhteista huolimatta, ja joskus jopa juuri niiden johdosta.

Evakkomorsian

Fountain pen on antique letters and empty sheet

Monen isovanhemmat tai heidän vanhempansa tapasivat sota-aikana. Olemme kuulleet tarinan tai sen version monta kertaa: ehkäpä karjalaisen kylän tansseihin osallistui paljon sotilaspoikia matkalla rintamalle. Tyttö Kirsti ja poika Reino tapaavat tansseissa ja ihastuvat ujosti. Reino kutsutaan rintamalle ja he jatkavat yhteydenpitoaan kirjeitse. Kirsti joutuu lähtemään evakkomatkalle. Reino selviää sodasta, mutta sodan jälkeenkin on parin vaikea tavata toisiaan. Kirjeenvaihto ei kuitenkaan katkea. Tämä periksiantamattomuus vie parin lopulta alttarille ja he perustavat yhteisen perheen. Suuri rakkaus on kantanut lukemattomat pariskunnat yli sota-ajan ja kirjeyhteyden.

Yllä kuvattu rakkaustarina on pohjana Evakkomorsian- nimisille kuoronäytelmälle joka sai ensi-iltansa Kangasalla 28.5.2016. Kirstin ja Reinon tytär Raija Hynynen luki vanhempiensa sota-ajan kirjeet ja tutustui heihin aivan uudella tavalla. Hän liikuttui syvästi nuorten rakkaudesta sekä monesta mutkasta, joiden kautta he joutuivat kulkemaan, ennen kuin vihdoin saivat toisensa. Raija alkoi miehensä Askon kanssa kirjoittaa tapahtumista näytelmää ja pian mukaan liittyivät myös Karelia-kuoron johtaja ja hänen vaimonsa. Näytelmä yhdistelee monia eri taidemuotoja, kuten musiikkia, tanssia, valokuvia ja videoita. Mutta ennen kaikkea se tarjoaa mahdollisuuden katsojille kokea ja jakaa tämä sota-ajan kaunis rakkaustarina.

Posti kuljettaa rakkauden ovelle

Sodan myllertäessä kohtalo saattaa heitellä ihmisiä ja joskus se tuo rakastavaiset yhteen uskomattomien yhteensattumien kautta. Pälkäneläisellä pojalla saattaa olla naapuripitäjässä tyttö, johon hän pitää yhteyttä kirjeitse ollessaan rintamalla.

Kohtalo puuttuu kuitenkin asiaan postimiehen muodossa, ja vie pojan kirjeen samassa pitäjässä asuvalle samannimiselle tytölle. Tämä johtaa pojan kengät väärälle ovelle, suhteeseen ja avioliittoon. Pariskunta on vieläkin yhdessä, nyt jo yli seitsemänkymmentä vuotta.

Monenlaista rakkautta sodan ajalta

Mikko Porvali on rikostutkintaan erikoistunut poliisi, sotahistorioitsija sekä kirjailija. Vuonna 2013 häneltä ilmestyi kaksitoista sota-ajan rakkaustarinaa sisältävä teos ”Rautasormus”. Kaikki tarinat pohjautuvat todellisuuteen ja sijoittuvat pääasiassa toisen maailmansodan aikaan, mutta mukana on myös tarinoita jääkäriliikkeen ja Venäjän vallankumouksen ajoilta. Kirjan tarinat käsittelevät rakkautta sen kaikissa muodoissa, ja vaikka suurin osa tarinoista edustaa romanttista rakkautta, on mukana kertomuksia myös äidinrakkaudesta, aseveljien välisestä uskollisuudesta sekä kiitollisuudesta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock