Suomalaiset sotamuseot

Suomalaisilla sotamuseoilla on kunniakas tehtävä tutustuttaa kävijänsä suomalaisen maanpuolustuksen historiaan ja moniin Suomen sotiin. Sotamuseon tehtävänä on kerätä, huoltaa, säilyttää, tutkia, asettaa näytteille ja tiedottaa suomalaiseen sota- ja asehistoriaan liittyvästä esineistöstä. Sotamuseot kertovat näyttelyidensä välityksellä myös kaiken olennaisen Suomen puolustusvoimista. Suomalaiset sotamuseot järjestävät myös

maanpuolustukseen liittyviä näyttelyitä. Sotamuseoiden tehtävänä on palvella Suomen sotahistoriasta kiinnostuneita henkilöitä, puolustusvoimia ja muita viranomaisia. Suomessa on monia upeita sotamuseoita, joten tarkastellaan niitä hieman seuraavaksi.

Suomen Ilmavoimamuseo

Eräs tunnetuimmista Suomen sotahistoriaan perustuvista museoista on monien tuntema Suomen Ilmavoimamuseo. Museo sijaitsee Jyväskylän Tikkakoskella ja se on avattu yleisölle 1. kesäkuuta 1979. Museossa voi ihailla vanhaa ilmavoimien nostalgista kalustoa ja viestintälaitteita. Vierailemaan kannattaa lähteä koko perheen voimin, sillä museon yhteydessä toimii myös pieni kahvila, jossa voi käydä virkistäytymässä. Koneisiin ja laitteisiin saa myös koskea, eli vierailija voi kokeilla vaikkapa miltä suomalaisesta sotilaasta mahtoikaan tuntua hänen istuskellessaan MIG -hävittäjän ohjaamossa.

Suomenlinna

Suomenlinna lienee kuuluisin Suomen sotamuseoista. Suomenlinnan sijainti on mitä parhain ja lisäksi paikka on hieno UNESCO:n maailmanperintökohde. Suomenlinnassa on monia erilaisia museoita ja lisäksi voi tutustua mielenkiintoiseen sukellusvene Vesikkoon. Suomenlinnan linnoituksen päämuseo sijaitsee Tykistölahdella, johon kannattaa ajan kanssa tutustua. Nähtävää on paljon, kuten myös Suomenlinnan perusnäyttelyssä, jossa on esillä aseita, ammuksia, työkaluja ja käyttöesineistöä. Katsottavissa on myös Suomenlinnasta kertova, hieno lyhytelokuva, joka on nähtävissä yhdeksällä eri kielellä.

Parolan Panssarimuseo

Parolan Panssarimuseo sijaitsee Hämeessä, eli Hattulan kunnan Parolassa. Parolan Panssarimuseo on sotahistoriallinen erikoismuseo, jonka tehtävänä on esitellä, tutkia, huoltaa ja entisöidä panssaritorjuntajoukkojen kunniakasta historiaa.

Åland Maritime Museo

Åland Maritime Museo kertoo loistokkaasta Ahvenanmaan merenkulun historiasta. Vierailijalla on pääsy myös ihastuttavaan ja kuuluisaan museolaiva Pommerniin. Pommern rakennettiin

Skotlannissa vuonna 1903 ja vuodesta 1952 se on toiminut maineikkaana museoaluksena.

Talvisotamuseo

Suomalaisessa Kuhmon kunnassa sijaitsee mielenkiintoinen Talvisotamuseo, joka avattiin yleisölle vuonna 1994. Talvisotamuseossa vierailija tutustuu talvisodan aikaisiin tapahtumiin nostalgisten valokuvien, esineiden, äänitehosteiden ja pienoismallien avulla. Teemoina on muun muassa sota-ajalle tutut evakot, rintamahuolto, haavoittuneiden huoltaminen, taistelut ja uusi elämä uusine mahdollisuuksineen synkän ja pitkän sodan päättymisen jälkeen.

Raatteen Portin Talvisotamuseo

Raatteen Portin Talvisotamuseo uudistui täysin vuonna 2014, jolloin museo sai myös kaivattua lisätilaa. Museon hieno ja monipuolinen tarjonta kertoo historiallisesta Raatteentien taistelusta. Museon ulkopuolella sijaitsevat puolijoukkueteltat, joissa voi tilauksesta myös yöpyä. Museolla on saatavissa myös kenttälounasta sota-ajan tapaan. Museoissa käyminen avartaa maailmankuvaa ja jokaiselle suomalaiselle on kunnia-asia oppia tuntemaan Suomen monipuolista historiaa.

Museoissa voi vierailla niin yksityishenkilönä kuin myös työkavereiden kesken tai vaikkapa yritysvierailulla. Museokortti on kätevä henkilölle, joka arvostaa suomalaisia museoita ja niiden säilyttämiä taideaarteita ja historian kiehtovaa kulkua esineistöineen. Opettavien museovierailujen kuluista voi vastata vaikka kätevä ja helposti saatavissa oleva yritysrahoitus, joka tarjoaa rahoitusta yrityslainan ja laskurahoituksen muodossa. Museokortin avulla voi vierailla myös edullisesti, ja se avaa pääsyn 300 suomalaiseen museoon.

Sotamuseoiden monipuolisten näyttelyiden avulla kävijä voi tutustua Suomen kiehtovaan sotahistoriaan aina monista menneiden vuosisatojen sodista nykyiseen korkealuokkaiseen kriisinhallintaan asti. Museoiden saapumisohjeet, aukioloajat, hinnat ja yhteystiedot ovat kaikkien näkyvillä verkossa, joten ei muuta kuin tutustumaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock