Tietokoneella virtuaalikierrokselle Suomen sotamuseoihin
On sanomattakin selvää, että Kiinan Wuhanista joulukuussa 2019 maailmalle levinnyt koronavirus on koetellut sekä maailmantaloutta että tavallisten ihmisten arkea merkittävällä tavalla. Rajoitusten nojalla myös Suomessa monet paikat ovat joutuneet pitämään oviaan kiinni pitkiä aikoja, suuria tapahtumia on peruttu ja monet ihmiset ovat joutuneet lomautetuiksi ja työttömiksi.
Koronavirus riepottelee museoiden toimintaa
Pandemian hillitsemiseksi tehdyt rajoitukset ovat iskeneet kovalla kädellä myös museoihin. Vielä kesällä 2020 toivon kipinä palasi yhteiskuntaan, kun tartunnat alkoivat hiljalleen laskea ja yhteiskunta asteittain avautua. Tuolloin lähes kaikki Suomen museot avasivat ovensa uudelleen.
Museoiden kävijämääriä ovat kuitenkin rokottaneet rajoitukset kävijämäärissä sekä aukioloajoissa. Vuoden 2020 alkutalven tartuntojen määrän nousu on lisäksi vaikuttanut uudestaan ihmisten vapaa-aikaan ja erityisesti Uusimaan museot ovat saaneet kärsiä uusista voimaan astuneista rajoituksista.
Vaikka rajoitukset ovat iskeneet myös museoihin, kulttuurinnälkä kasvaa edelleen ihmisissä. Eri alojen toimijat ovatkin joutuneet luomaan uusia toimintamalleja ja menetelmiä liiketoiminnan ylläpitämiseksi. Yksi näistä uusista toimintatavoista on virtuaalikierrosten lisääminen ja kehittäminen.
Virtuaalikierrokselle omalla tietokoneella
Virtuaalikierroksella tarkoitetaan kokonaan etänä tehtyä kierrosta, joka voi suuntautua museon lisäksi esimerkiksi puistoihin tai muihin tiloihin, joissa suuria kävijämääriä ei koronarajoitusten puitteissa voida tällä hetkellä sallia. Vaikka museoiden virtuaalikierroksia on ollut olemassa jo ennen pandemiaa, niiden määrää ja laatua on jouduttu kasvattamaan huimalla tavalla museoiden kävijämäärien ylläpitämiseksi.
Vaikka monelle tärkeä osa museokierroksen kokemusta on fyysinen läsnäolo paikan päällä, tuhannet ihmiset ovat ottaneet virtuaalikierrokset positiivisin mielin vastaan. Juuri näinä poikkeusaikoina yritysten ja organisaatioiden onkin kehitettävä uusia tapoja niin arkeen kuin juhlaan, ja museoiden tapauksessa tämä onnistuu virtuaalisen museokierroksen muodossa omalla tietokoneella.
Lukuisat museot ovat päivittäneet monipuolisesti sisältöään ja näyttelyitään digitaaliseen muotoon. Virtuaalikierroksen tekeminen on turvallista ja hauskaa myös kotoa käsin, sillä virtuaalimuseot ovat auki vuorokauden ympäri, ajasta ja paikasta riippumatta.
Virtuaalikierroksen suorittamiseksi tarvitset vain internet-yhteydellä varustetun älylaitteen tai tietokoneen. Museon virtuaalikierrokselle yksi parhaimmista valinnoista on esimerkiksi tarkalla näytöllä varustettu Macbook Pro 15, jonka ansiosta museokierroksella esiteltävien taideteosten ihaileminen onnistuu täysin rinnoin.
Näissä Apple-teknikkojen valtuuttamissa tietokoneissa on suuri 15 tuuman Retina-näyttö, jonka ansiosta myös seniorikansa voi nauttia vaivattomasti suosikkimuseoidensa virtuaalikierroksista. Lisäksi näytön kauniit värit tuovat virtuaalikierrokseen täysin uutta tunnelmaa, aivan kuin olisit itse paikan päällä.
Vieraile Suomenlinnassa ja Ilmavoimamuseossa
Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna tarjoaa 360 asteen virtuaalikierroksia upeiden panoraamakuvien kautta. Tarkkojen ilmakuvien ansiosta vierailijat pääsevät puolestaan nauttimaan koko merilinnoituksen henkeäsalpaavista maisemista. Suomenlinnan virtuaalikierrokseen kuuluu jopa viisi eri Museokortti-kohdetta: Suomenlinnan museo, Lelumuseo, Ehrensvärd-museo, Sotamuseo sekä Vesikko-sukellusvene.
360 asteen tarkkojen panoraamakuvien ansiosta vierailijat pääsevät Suomenlinnan ohella nauttimaan omalta kotisohvaltaan käsin Tikkakoskella sijaitsevasta Suomen Ilmavoimamuseosta – ja vieläpä täysin uudessa perspektiivissä. Virtuaalikierroksen aikana lentokoneiden yksityiskohtia on mahdollista tutkia tarkemmin tietokoneella zoomaten. Ilmavoimamuseon näyttelyissä on mukana lentokoneita niin 1900-luvun alusta, toisesta maailmansodasta kuin sodan jälkeisiltä ajoilta.
Oman ja muiden hyvinvoinnin takaamiseksi on tärkeää, että turhaa ulkona liikkumista vältetään ja pysytään kotona. Siksi silloin, kun emme pääse vierailemaan museoissa, on museoiden aika tulla meidän luoksemme!