Suomenlinnan museotarjonta

Suomenlinnan historia alkaa vuodesta 1748, kun Ruotsin vallan aikana alettiin rakentaa Helsingin eteen linnoitusta. Ruotsi oli hävinnyt 1700-luvulla itäisiä linnoituksiaan Venäjälle, ja uuden linnoituksen rakentaminen oli ehdottoman tärkeää. Linnoitus oli tuolloin Ruotsin valtion merkittävin rakennushanke.

Vuonna 1750 linnoitus sai nimekseen Sveaborg, ja suomeksi se kääntyi Viaporiksi. Linnoitukseen rakennettiin myös telakka, jolla rakennettiin sotalaivoja. 1808 linnoitus joutui tositoimiin venäläisten piirittäessä sen Suomen sodan alettua. Syistä, jotka ovat jääneet historiassa epäselviksi, linnoituksen komendantti C. O. Cronstedt päätti antautua ilman isompaa vastarintaa.

Linnoitus siirtyi 1809 Venäjän keisarikunnalle, kuten muukin Suomi, josta tuli autonominen suuriruhtinaskunta. Venäjän vallan alla linnoitusta laajennettiin, ja sinne rakennettiin mm. ortodoksinen kirkko ja majoituskasarmeja sotilaille. Viapori jäi kuitenkin pikkuhiljaa vähemmälle huomiolle ja sen kunto huononi. Krimin sodassa Venäjä sai vastaansa Turkin, ja hieman myöhemmin myös Ranskan ja Englannin. Niiden laivastot hyökkäsivät Viaporia vastaan 1855, ja Viapori sai pommituksessa pahoja vaurioita.

Viaporia rakennettiin uudelleen ja varustuksia paranneltiin 1800-luvun lopulla. 1906 Viaporissa puhkesi sotilaskapina, joka enteili tulevaa vallankumousta. Se kuitenkin kukistettiin neljässä päivässä. Ensimäisen maailmansodan aikana Viapori oli osa Pietari Suuren merilinnoitusta, joka suojeli Pietaria. Vuonna 1918 Suomi itsenäistyi ja Viaporin nimi muutettiin Suomenlinnaksi.

Suomenlinnassa on kaikkiaan kuusi museota eri puolilla linnoitusta

Suomenlinna-museo

Suomenlinna-museo sijaitsee Suomenlinnakeskuksessa. Näyttelyssä esitellään linnoituksen 260-vuotista historiaa, tapahtumia ja linnoituksessa eläneiden ihmisten elämää. Näyttelyssä on esillä Suomenlinnan kaivauksissa ja varastoista löytyneitä aseita, ammuksia, työkaluja ja arjen käyttöesineitä. Museon yläkerrassa esitellään linnoituksessa tehtyä restaurointityötä. Lisäksi auditoriossa on nähtävillä lyhytelokuva Suomenlinnasta ja sen historiasta. Suomenlinna-museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, kuten vuonna 2019 Erik Bruun -näyttely. Tämä taiteilija on asunut ja työskennellyt Suomenlinnassa lähes 50 vuotta.

Sotamuseon maneesi

Suomenlinnan sotamuseossa on tällä hetkellä Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä -näyttely. Näyttelyssä kerrotaan Suomen itsenäisyyden ajan sodista: Sisällissodasta 1918, talvisodasta 1939–40, jatkosodasta 1941–44 ja Lapin sodasta 1944–45. Viereinen Tykistön maneesi esittelee armeijan toimintaa sodan jälkeisestä ajasta nykypäiviin. Sotamuseolla on maailmanlaajuisestikin merkittävät kokoelmat armeijan toiminnasta kertovaa esineistöä, sekä valokuvia alkaen 1800-luvulta.

Lelumuseo

Lelumuseo kertoo lasten leluista ja leikeistä 1800-luvulta alkaen. Edustettuina ovat lelut, nuket, antiikkinallet, lastenvaatteet ja pelit 1960-luvulle asti. Sota-ajan lelut ja pelit ovat museon erikoisuus.

Sukellusvene Vesikko

Sukellusvene CV-707 valmistui vuonna 1933. Se rakennettiin Saksan tilaamana Turussa, ja Suomen valtio osti sen vuonna 1936, jolloin se kastettiin Vesikoksi. Vesikko oli yksi viidestä Suomen sukellusveneestä, joka osallistui talvi- ja jatkosotaan. Sodan loputtua muut sukellusveneet romutettiin ja Vesikko oli ainoa, joka jäi jäljelle. Vesikkoa entisöitiin vuosia, ja se avattiin yleisölle museona heinäkuussa 1973.

Vesikon sisällä kävijä pääsee tutustumaan sukellusveneen ahtaisiin tiloihin diesel- ja sähkömoottorien, sekä torpedojen seassa. Vesikkoon on myös rakennettu tehosteäänimaailma. Kävijä voi kuulla moottoreiden äänet, miehistön komennot sekä sen, miltä torpedohyökkäys kuulostaa. Sukellusvene Vesikko on kaikkein suosituin kohde Suomenlinnan museoista.

Ehrensvärd-museo

Ehrensvärd-museo sijaitsee linnoituksen alkuperäisellä keskusaukiolla Komendantintalossa. Viaporin ensimmäisenä komendanttina toimi Augustin Ehrensvärd, ja Komendantintalo oli hänen asuntonaan, sekä myös virkahuoneistona. 1855 Krimin sodan pommituksissa talon koko eteläpuoli pommitettiin raunioksi. 1930 avattiin Ehrensvärd-seuran aloitteesta museo komendantin entisiin asuintiloihin. Näyttely, joka on uusittu 2015, kertoo, miten aateliset elivät 1700-luvulla. Näyttelyssä on esillä muotokuvien, tyylihuonekalujen ja esineistön lisäksi myös laivojen pienoismalleja, ja tuon ajan aseistusta.

Tullimuseo

Tullimuseo kertoo tullauksen historiasta Suomessa Ruotsin ajalta, tähän päivään asti. Myös salakuljetuksesta kerrotaan laajasti. Tämän hetkinen teemanäyttely kertoo tullikoirista.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock