Venäjän kriisit ja niiden vaikutukset talouteen

Kukapa olisi välttynyt kuulemasta uutisia suuren naapurimaamme Venäjän poliittisista linjauksista sekä niiden vaikutuksista lähes koko maailman talouteen. Venäjä onkin hyvin monitahoinen maa. Toisaalta sillä on hallussaan todella suuret öljy- ja maakaasuvarat ja toisaalta taas se on tärkeä vientimaa monelle kauppakumppanivaltiolle. Vientikaupassaan Venäjä panostaakin suuresti öljyn tuotantoon ja maakaasun myyntiin naapurimaihin ja koko Eurooppaan. Tällainen suurvallan status antaakin sille houkuttelevat mahdollisuudet käyttää luonnonvaroja vipuvoimana lobatakseen poliittisia päätöksiä pienemmissä ja Venäjän tuottamista perushyödykkeistä riippuvaisissa maissa. Venäjällä arvostetaan venäläisiä tuotteita. Näin voin ainakin päätellä valtiojohdon luomasta järjestelmästä, jossa ulkomailta tuotaville hyödykkeille on asetettu hyvin korkeat tullaushinnat tuotaessa niitä tuontitavarana maahan. Ulkomaalaiset brändit ovat silti arvostettuja, jopa luksus-aseman saaneita tuotteita tavallisten kansalaisten keskuudessa. Suurimpien ja Venäjällä parhaiten menestyvien ulkomaalaisten yritysten valttina onkin se, että ne ovat saaneet perustettuna oman tuotantolaitoksensa Venäjälle. Tällöin Venäjällä katsotaan niiden olevan venäläisiä tuotteita, ja täten korkeita tuontitulleja ei tarvitse maksaa. Tästä esimerkkinä suomalainen Nokia, jolla on Venäjällä oma tehtaansa maan sisäiseen myyntiin.

Ukrainan kriisin vaikutuksia

Venäjä kohtaa, tai sitä johdetaan aika ajoin kriiseihin, jotka vaikuttavat laajalla alueella myös kansainväliseen talouteen. Viimeisimpänä näistä on todella paljon julkisuutta maailmanlaajuisesti saanut Krimin valtaus, joka käynnistyi Venäjällä joka neljäs vuosi järjestettävän Zapad-sotaharjoituksen jälkimainingeissa. Vuoden 2014 helmikuussa alkaneet tapahtumat heijastuvat tänäänkin vahvasti Venäjän sisäiseen ja ulkopoliittiseen talouteen. Kansainväliset järjestöt ja suurvallat paheksuivat suuresti Venäjän toimia Ukrainan hallinnoimalla Krimin niemimaalla. Lopulta EU laati jäsenmaitaan sitovan pakoteohjelman, jossa mm. useita venäläisiä poliitikkoja ja bisnesmiehiä asetettiin maahantulokieltoon Schengen-alueelle. Tämän johdosta Venäjä otti käyttöönsä vastapakotteet, jotka kohdistuivat suurilta osin Venäjälle ulkomailta tuotaviin hyödykkeisiin. Merkittävämpiä pakotteiden vaikutuksia Suomelle ovat elintarvikkeisiin kohdistuneet tuontirajoitukset. Tässä suurin yksittäinen kärsijä Suomessa on maitotuotteisiin erikoistunut Valio, jonka tuotteet, erityisesti juustot ovat Venäjällä hyvin suosittuja herkkuja. Valio joutui ajamaan alas tuotantoaan merkittävän ulkomaan vientikanavan tyrehdyttyä lähes täysin. Tämä heijastui myös Venäjän rajan läheisyydessä olevien suomalaisten kauppojen myyntiin, sillä venäläisturistien isojen ostoskärryjen sisältö on koostunut hyvin pitkältä myös suomalaisista elintarvikkeista. Tuontirajoitusten koskiessa myös turistien viemisiä, tavallisten kansalaisten ostosmatkailu Suomeen hiljeni merkittävästi.

Ruplan kurssin heittely vaikuttaa laajasti talouteen

Ukrainan kriisin myötä Venäjän valuutan ruplan kurssi on heitellyt rajusti. Tällä on ollut suuria ja merkittäviä vaikutuksia tavallisten venäläisten ostovoimaan erityisesti ulkomaanlomamatkoilla. Suomalaiset matkailuyritykset ja kauppaketjut erityisesti Itä-Suomen alueella ovat olleet suurimpia kärsijöitä päivittäisen kaupankäynnin saralla. Venäläiset turistit ovat suosineet paljon Etelä-Karjalan alueen kylpylöitä sekä Lapin hiihtokeskuksia. Kun ruplan arvo suhteessa euroon merkittävästi pienentyi, joutui tavallinen venäläinen perhe vakaasti harkitsemaan mihin lomabudjettinsa käyttäisi. Etelä-Karjalassa sijaitsevalla Imatralla tämä näkyi hyvinkin konkreettisesti. Muutama vahvasti venäläisturistien ostovoimaan nojaava tavaratalo joutui sulkemaan ovensa venäläisten rahapulan takia. Euro oli yksinkertaisesti liian kallis valuutta monelle Suomessa ostoksia tekevällä venäläiselle. Lisää vaikeuksia aiheutti pakotteiden tuoma kiintiö Venäjälle vietävien elintarkkeiden osalta. Aiemmin Pietarista Suomeen matkaava turisti saattoi ostaa suvulle tuliaisiksi monta lavaa Valion juustoja. Nyt tämä oli ruplan heikon arvon ja tullirajoitusten takia mahdotonta. Tällä hetkellä ruplan kurssi on hieman vahvistunut, mutta vain aika näyttää miten nopeasti Venäjän talous kriisistä toipuu.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock