Pohjois-Korean uhka maailmalle

Pohjois-Korea on tunnettu totalitaarisesta diktatuuristaan.
Maailma on jo pitkään seurannut jännittyneenä Pohjois-Korean uhittelua, mutta viimeisen muutaman kuukauden aikana uhittelun sävy on muuttunut ja moni pelkää todellisen sodan puhkeamista Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välille. Maailman suljetuin diktatuuri on surullisenkuuluisa siitä, että suurin osa maan budjetista menee puolustusmenoihin ja uusien aseiden kehittelyyn samalla, kun maan omat kansalaiset näkevät jatkuvaa nälkää. Kommunistisen valtion arkeen kuuluu myös propagandan levittäminen, kansalaisten jatkuva tarkkailu ja henkilökultin ylläpitäminen hallitsijaperheen ympärillä. Pohjois-Korean tiedetään jatkuvasti polkeneen ihmisoikeuksia. Tämä näkyy varsin korkeallakin tasolla, sillä kerrotaan, että valtaan astuttuaan tuorein diktaattori Kim Jong-un teloitutti suurimman osan isänsä entisistä neuvonantajista samalla, kun nosti maan eliittiin itselleen suosiollisemmat henkilöt. Tavallista kansaakin kohtaan sovelletaan ankaria rangaistuksia. Esimerkiksi hallitsijan halventamisesta saattaa päätyä karkotetuksi työleirille. Yhden ihmisen rikoksesta rangaistaan usein jopa kolmea sukupolvea.
Miten Pohjois-Korea vaikuttaa muuhun maailmaan
Valitettavasti Pohjois-Korea on viime vuosina kehittänyt ydinohjelmaansa niin pitkälle, että se alkaa olla todellinen uhka paitsi naapurimaalleen Etelä-Korealle, myös Yhdysvalloille. Syksyn aikana tehdyt ohjuskokeet ovat säikäyttäneet myös Japanin, joka on vaatinut kovempia otteita Pohjois-Koreaa kohtaan. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on reagoinut Pohjois-Korean uhitteluun jopa poikkeuksellisen voimakkaasti. Nyt maailmalla pelätään sotaa, jonka syttymistä kukaan ei varmasti toivo. sota Pohjois-Korean kanssa vaikuttaisi talouteen hyvin suurella voimakkuudella. Jo viimeisimpien ohjuskokeiden aikana osakkeet ovat kääntyneet jyrkkään laskuun juuri uhkaavan sodan vuoksi. Tämä saattaisi syöstä koko läntisen maailman uuteen lamaan, vaikka edellisestäkään ei ole vielä ehditty kunnolla toipua. Seuraukset maailmantaloudelle olisivat siis katastrofaaliset. Toki sodan seuraukset maailmalle olisivat muutenkin erittäin negatiiviset. Pohjois-Korean asevoimien varustelusta ei ole tarkkaa tietoa, mutta ne varmasti häviäisivät Yhdysvaltojen sotavoimille, etenkin siinä tapauksessa, että koko Nato valjastettaisiin hyökkäykseen. Pohjois-Korea ehtisi ennen tuhoutumistaan kuitenkin saada paljon tuhoa aikaan etenkin Etelä-Koreassa. Myös Japani ja Tyynenmeren saaret saattaisivat kärsiä suuria tuhoja konfliktissa.
Mikä on oikea ratkaisu maailmanpolitiikan kannalta?
Maailmanpolitiikan kannalta on vaikea tietää, mikä on oikea ratkaisu nykyiseen tulehtuneeseen tilanteeseen. Vastausta tähän tuskin löytyy myöskään Suomen sotamuseoista, vaikka historiasta yritetäänkin usein etsiä ratkaisuja vaikeisiin tilanteisiin. Toisessa vaakakupissa painaa maailmantalous sekä tietysti tuhannet, jopa miljoonat ihmiset Etelä-Koreassa, joita Pohjois-Korea sotatoimillaan uhkaa. Toisaalta voidaan kysyä, onko maailman vain katsottava sivusta, kuinka suljettu diktatuuri kiduttaa omia kansalaisiaan laiminlyömällä jatkuvasti heidän perustarpeensa, kuten riittävän ravinnon ja sananvapauden. Ehkä tässä tilanteessa parasta olisi ottaa aikalisä. Kuumakallena tunnettu Donald Trump ei kuitenkaan näytä rauhoittumisen merkkejä, puhumattakaan diktaattori Kim Jong-unista, joka antaa jatkuvasti entistä sekopäisempiä lausuntoja. Venäjä ja Kiina ovat molemmat toivoneet malttia tilanteeseen ja sitä todella nyt tarvitaan. Kiina saattaa kuitenkin olla jopa avainasemassa konfliktin ratkaisussa. Ennen Pohjois-Korean ainoana liittolaisena toiminut Kiina on viime aikoina tehnyt pesäeroa tähän totalitaariseen diktatuuriin. Ilman Kiinaa Pohjois-Korea saattaa olla taloudellisesti tiukassa tilanteessa, joka pakottaa sen avautumaan maailmalle.