Suomalaiset sotamuseot

 

Suomessa on monia museoita, joissa tutustua Suomen eri sotiin sekä maanpuolustuksen historiaan. Jos omia isovanhempia tai sukulaisia ei ole enää jakamassa aiheeseen liittyviä tarinoita ja ensikäden historiantietoa, voi kotimaisiin museoihin tutustua eri puolilla maata vaikka kesäloman vieton yhteydessä.

Moni museo esittelee suurtakin sotakoneistoa, jota lapsetkin tutkivat mielellään vaikka vanhojen kuvien katselu ei olisikaan niin mieleistä.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotamuseo

Maanpuolustuskorkeakoulu Helsingissä tarjoaa sotahistoriaan liittyvää osaamistaan niin Suomen Puolustusvoimille kuin suurelle yleisölle Maurinkadulla sijaitsevassa Sotamuseossa. Vuosittain Sotamuseon näyttelyä käy ihmettelemässä ja ihailemassa yli 60 000 kävijää.

Soviet defense technology in Finnish museum, Hamenlinna

Kengät kopisevat näyttelytiloissa, kun vierailijat tutkivat kuvakokoelmia ja museon laajoja tietopalveluja. Sotamuseo tallentaa kotimaan sota- ja asehistoriaan sekä Suomen Puolustusvoimien eri aikakausien vaiheisiin liittyviä kuvia ja esineitä. Täällä kävijä voi tutustua nykyaikaisiinkin laitteisiin ja viimeisimpiin maanpuolustustekniikoihin, sillä museon sisältö ei ole ainoastaan historiallinen kokoelma, vaan myös kattava kuvaus tämän päivän varustuksesta.

Panssarimuseoon voi tutustua Parolassa

Hattulan Parolassa sijaitseva Panssarimuseo järjestää erilaisia tapahtumia ja myös matkoja ulkomaille asti aiheesta kiinnostuneille – sen lisäksi, että se toimii sotahistoriallisena erikoismuseona. Museon päätehtävänä on tutkia, entisöidä ja esitellä suomalaista panssaritorjuntajoukkojen historiaa.

Jos Suomen sotahistoria on suurin kiinnostuksen kohde, kannattaa suunnata esimerkiksi Mänttä-Vilppulan suuntaan, jossa sijaitsee sisällissotaan erikoistunut Sisällissotamuseo. Vilppulassa sijaitsi yksi kyseisen sodan rintamista, ja museo on siten tapahtumien keskipisteessä.

Vuoteen 1918 ja sen lähiaikaan kuuluu kiinteänä keskushahmona tietenkin Marsalkka Mannerheim, ja hänen elämäänsä voi tutustua Suomen pääkaupungissa sijaitsevassa Mannerheim-museossa. Kaivopuistossa, meren äärellä sijaitseva komea huvila on toiminut 50-luvulta asti museona ja tarjoaa opastetut kierrokset tässä entisen presidentin kodissa.

Ratsuväkeä ja lentokoneita

Talvisodasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Kuhmoon, sillä siellä sijaitsee Talvisotamuseo. Ratsuväkimuseo Lappeenrannassa ja RUK-museo Haminassa kantavat oman kortensa kekoon kerätessään kokoon Suomen historiaa siitä lisää tietoa halajaville. Hangon suunnalla vieraileva voi viettää aikaa Rintamamuseon kokoelmia ihailleen ja Miehikkälässä voi tutustua pioneerien toimintaan Pioneerimuseossa. Mikkeli tarjoilee vierailijoilleen Päämajamuseon ja Jalkaväkimuseon.

The old cannon in the winter of Helsinki, Finland. It is for memorizing the war between Finland and Russia.

Lentokoneet ovat monen lapsen mieleen ja niitä voi ihailla Vantaalla sijaitsevassa Ilmailumuseossa. Museossa voi äimistellä vaikka toisen maailmansodan aikaista ilmojen kuningasta, Hawker Hurricane -konetta, jota ei ihan joka paikassa näe. Keski-Suomessa sodanaikaisia lentokoneita, ja ilmailun historiaan voi tutustua Tikkakoskella sijaitsevassa museossa. Tämän ilmailumuseon kokoelmissa on mahdollista tutustua Suomessa rakennettuun Brewster Buffalo -versioon.

Suomi on pullollaan erilaisia aiheeseen liittyviä museoita, ja kesäisellä maakuntamatkalla niissä voi poiketa helposti matkan varrella muihin paikkoihin. Museokierroksen jälkeen voi monella paikkakunnalla pulahtaa vaikka järveen ennen kuin hyppää takaisin autoon matkaa jatkamaan.

7 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

clock